iklan

Doa Minta Jodoh dan Keturunan yang Baik


Maksudnya: “Ya Tuhanku, janganlah Engkau membiarkan hidupku seorang diri, dan Engkaulah pewaris yang paling baik.” (AlQuran: Al-Anbiya’: 89).

 

Maksudnya: “Ya Tuhanku, berilah aku dari sisi-Mu seorang anak yang baik. Sungguh Engkau Maha Pendengar doa.” (Surah Al ‘Imran: 38).

bunga matahari

Penjelasan:

Doa di atas baik sekali dibaca oleh orang-orang yang belum mempunyai keturunan dan pasangan hidup. Bagus juga dibaca oleh setiap muslim agar diberi keturunan yang soleh.

Kedua-dua ayat di atas merupakan doa Nabi Zakaria A.S. agar diberi keturunan sebagai penerus perjuangannya menegakkan agama Allah dan memohon jodoh yang baik.

Kisah Nabi Zakaria boleh dilihat dalam Al-Our’an Surah Al-Anbiya’ ayat, 89-90; Al-Imran, 38-41.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ads
Tentang Penulis

"Tiada Kalam Yang Lebih Sesuai Untuk Dilafazkan Di Sini, Selain Daripada Syukur Tidak Terhingga Kepada Allah Yang Maha Pengasih, Yang Memberi Kesempatan Untuk Kami Menghasilkan Blog Cinta Yang Difikirkan Amat Bermanfaat Buat Para Ikhwan dan Ikhwanah.."

» Lihat semua kiriman yang dibuat oleh

« Artikel Sebelum Ini

10 Komen Telah Pun Ditulis Buat Masa Ini

 • […] putus, abang terus pinta guru agama carikan jodoh. Ingin fokus kepada gerakan dan amal Islami tanpa diganggu gugat lagi oleh emosi […]

 • […] adalah doa dan cara percepatkan jodoh. &laquo Previous Entry Aku Berhias Hanya Untukmu, Wahai Suamiku! […]

 • Ya ALLAH..Kurniakanlah aku seorang suami yang soleh, yang mampu membimbing aku ke jalan yg KAU redhai…pertemukanlah aku dgn jodohku YA ALLAH…semoga engkau memakbulkan doa hambaMu ini.. Amin Ya Rabbal ‘Alamin…

 • selain usaha do’a juga penting

 • Ya Allah.. Jangan biarkan hamba sendiri… pertemukanlah hambamu ini dengan jodohnya… Robbana atina fiddunya hasanah, wafil akhirotihasanah Wakinaazabbannar aminn….

 • Bersabar untuk mendapatkan yang terbaik dari yang baik.

 • Ya Allah,jangan biarkan hambaMu hidup seorang diri.,..

 • saya ingin mencari pasangan y soleh y boleh membinging cy ke jalAn allah,,,mohon jodoh d kalangan orang-orang y baik jugak .. klo sudi add la saya yer.. KESUNYIAN DIRI.. ^_^ !

 • jodoh oh jodoh..dtg pd ku, BERMOHON pd mu ya allah, pertemukan la

 • salam da bercinta nga si dia da bertahun2x disebab kan si dy masih belajar sy terpaksa tugu dia hbs belajar1tpi ibu sy da paksa suruh sy kahwin so sy x nk kecewakan ibu sy sy sanggup tinggalkan si dia tpi sy nk jodoh yang soleh untuk sy nanti

 1. […] putus, abang terus pinta guru agama carikan jodoh. Ingin fokus kepada gerakan dan amal Islami tanpa diganggu gugat lagi oleh emosi […]

 2. […] adalah doa dan cara percepatkan jodoh. &laquo Previous Entry Aku Berhias Hanya Untukmu, Wahai Suamiku! […]