iklan

Tips Suami Sentiasa Sayang

Kali ini Pakar Cinta ingin berkongsi tentang bagaimana si isteri seharusnya melayan suami supaya si suami sentiasa tertambat hatinya kepada isteri. 😉 Umum tahu bahawa perkahwinan adalah apabila dua orang berlainan jantina, akan bersama tinggal dalam sebuah rumah. Dalamnya setiap perkara akan dilakukan bersama. Oleh itu, tips terbaik untuk si isteri menambat hati suami, adalah merupakan perkara-perkara yang menjadi rutin dalam rumah tangga.

1. Air minum suami hendaklah sentiasa disiapkan jangan sampai dia minta biarpun sekadar air masak sejuk. Sebaik-baiknya sediakanlah minuman panas seperti kopi, teh atau susu. Air panas elok disimpan di dalam termos supaya memudah dan menjimatkan masa kita. Kalau boleh sediakan kuih-kuih ringan seperti karipap, cucur, bubur, apam ataupun biskut kering. Hal ini juga dapat mengelak anak-anak dari membeli makanan ringan di kedai yang tidak mengandungi zat di samping tidak terjamin kebersihannya.

2. Hendaklah memasak mengikut kesukaan suami bukannya ikut selera isteri. Kalau suami suka makan gulai kari atau masak lemak cili api, janganlah kita masak lauk asam pedas atau ikan goreng. Suami akan gembira bila seleranya ditepati. Janganlah pula ikan yang menjadi mangsa, diketuk lengkang-lengkung hingga hancur kerana meradangkan sikap suami yang mahu lauk tersebut dimasak mengikut seleranya sedangkan isteri tidak menggemarinya.

3. Apabila pakaian suami koyak atau tercabut butangnya hendaklah segera dijahit. Jahitlah dengan secantik yang boleh supaya pakaian itu kelihatan kemas dan cantik. Jangan dibuat sambil lewa kerana jahitan tersebut akan melambangkan peribadi isteri samada ikhlas atau terpaksa. Semua suami akan berasa bangga jika pakaiannya dijahit sendiri oleh jari-jemari halus isterinya.

4. Sentiasa berada di dalam keadaan bersih dan kemas ketika suami berada di rumah. Isteri hendaklah berada di dalam keadaan berwangi-wangian supaya hatinya senang untuk bergurau senda. Ketahuilah bahawa bersenda gurau antara suami isteri juga merupakan salah satu ibadah yang diredhai oleh Allah swt.

 

InsyaAllah, ikuti tips ini, suami anda akan lebih sayang kepada anda dan anda akan layak menjadi isteri yang solehah. Begitu juga suami, mereka seharusnya mencontohi sikap baginda Rasulullah SAW terhadap isteri-isteri baginda supaya rumah sentiasa sentiasa dala rahmat Allah. Lagi tips kebahagiaan rumah tangga disini.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ads
Tentang Penulis

Cinta yang ikhlas dapat menjamin kehidupan yang lebih ceria dan bahagia tetapi cinta yang tidak disulami dengan kasih sayang akan mendatangkan derita pada diri. Walau bagaimanapun, kehadiran cinta amat penting dalam hidup kerana ia mampu menjadi pendorong dalam melakukan aktiviti seharian, seterusnya membuatkan diri anda sentiasa cergas, sihat dan gembira.

» Lihat semua kiriman yang dibuat oleh

« Artikel Sebelum Ini

1 Komen Telah Pun Ditulis Buat Masa Ini

  • bener tuh kalo mau jadi istri yang di sayang suami
    hehee
    mantap gan